Vecka 21+0

Mamma:

Nu har du passerat mitten av graviditeten och livmodern växer till några tvärfingrar över naveln.

Vissa kvinnor får halsbränna vid det här stadiet. Det kan kännas som en brännande känsla i bröstet och du kan även få sura uppstötningar. Det finns receptfria läkemedel som neutraliserar magsyran, t ex Gaviscon. Blir det extra besvärligt kan din läkare skriva ut medicin. Kanske kan du svettas ovanligt mycket och det beror helt enkelt på de extra kilon som du nu bär runt på. Sverige brukar barnmorskorna rekommendera ett extra järntillskott från mitten av graviditeten på 60-100 mg/dag. Det beror på att, även om du äter bra mat finns det risk för att du inte kan täcka det ökade järnbehovet, utan att tära på reserverna och de kan behövas i samband med förlossning och amning.


Barnet:

I vecka 21 är kroppslängden omkring 20 cm (huvud/stjärt) och vikten i ca 420 gram.
Barnet kan suga på tummen eller fingrarna, kan knäppa händerna och kan skaka hand med sig själv. Han eller hon kan känna smaken av bittert och sött. Om man sätter till ett bittert ämne till fostervattnet slutar fostret att svälja men om man sätter till ett sött ämne sväljer det fortare än i vanliga fall. Kan reagera på starkt ljus och ljud men också på behaglig musik.



Pappa:

Du och den blivande mamman är framme vid de man i folkmun brukar kalla, "de hundra lyckliga dagarna".

Under graviditeten kommer även du som pappa att äta näringsriktig mat, inte bara proteiner och kolhydrater utan även vitaminer och mineraler. Barnet och mammans mage börjar nu växa rejält. Det kan klia på magen då den tänjs ut. Smörj magen med hudlotion. Tänk på att ditt barn nu kan känna smekningar och beröring på mammans mage.

Information hämtad från: www.growingpeople.se & www.gravid.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0